22.02.2021 Jana Čiháková
Není to poprvé, ani naposledy, co jsme na našich stránkách cenu pšenice řešili. Na názor jsme se zeptali i agrárního analytika Petra Havla.
Spojovat objem a kvalitu sklizených obilovin s cenami pekárenské produkce je zavedené klišé. Svůj vliv sice cena surovin stále má, ale cenu pečiva a chleba ovlivňují stále více jiné faktory zvyšující náklady na výrobu „pekařiny“. Jak by to měl správně česká spotřebitel vnímat?
Rostou náklady na cenu lidské práce prostřednictvím zvyšujících se mezd, rostou ceny energií, nájmů, zvyšuje se byrokracie spojená se zemědělstvím i výrobou potravin. Spotřebitel by tak měl vnímat, že všechny tyto faktory se logicky musí do cen jakýchkoli potravin dříve či později promítnout. Jak se promítne zdražení do skutečné ceny například u rohlíku?
Velmi schematicky lze říci, že každé zvýšení ceny obilí o 100 korun se projeví zvýšením cen rohlíku zhruba o jeden haléř. Více se pak promítá cena mouky, ale to už není surovina, ale jakýsi pekárenský polotovar.
Text Jana Tobrmanová Čiháková a Petr Havel, foto shutterstock
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
20.08.2024 | Meziměsíční tempo zdražování potravin v srpnu dále zpomalilo. Ceny podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly u osmi ze 13 sledovaných položek, nanejvýš však o necelá tři procenta. Výraznější bylo zlevňování, kdy například balení deseti vajec ve srovnání s červencem stojí o 7,12 procenta méně, tedy 42,51 koruny. Prakticky stejně se snížila cena kilogramu cukru, a to o 6,84 procenta na 25,33 koruny. Některé položky - máslo, jablka a eidam - ale i tak stojí nejvíce od začátku roku.
22.08.2024 | Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.